Winners announced for Rookie Awards 2021
Bosc d’en Pep Ferrer
Share
  Play by Play

Bosc d’en Pep Ferrer

Samuel Arias
by sks7udi0 on 3 Jun 2021

Sustainable housing. Bioconstruction criteria backbone the project using natural and local materials. Master Infoarquitectura 3D - Animum 3D School

3 76 1
Round of applause for our sponsors

Update - 3 Jun 2021

Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional toponym of a large plot located next to the beach of Migjorn, on the south coast of the island of Formentera. Bioconstruction criteria backbone the project using natural and local materials. 

                                                        Symbiosis whith the emviroment

Bioconstruction criteria has given preference to natural materials and if possible from the construction place: sculpted rock, crushed gravel from the excavation, capri limestone, pine and fir wood, recycled cotton panels, white macael marble, high permeability silicate painture, etc.

                                                               Low bioconstruction criteria

The project focuses on the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. The earth and the air. The handcrafted and the technological. Compression effort and traction resistance.

                                                     Monolithic / Megalithic / Stereotomic

The intervention offers a house for a family sensitive to the environment, which program is divided into three light modules built in dry construction systems and a cavity made by subtraction of material on the lower floor. This longitudinal disposition gives place to full-empty successions , patios, connecting walkways, transverse views and a place created by time and discovered by surprise: a natural cave in the main access courtyard, which was integrated to the Project during the process of construction.

                                                       COUNTERWEIGHT - HEAVY / LIGHT

At the environmental level, the design provides passive bioclimatic systems of proven effectiveness in this climate, as well as water self-sufficiency thanks to a large volume rainwater cistern that reuses rainwater.

Architect: Marià Castelló

CG Artist: Samuel Arias


Comments (1)